Хърватия е готова да транспортира петрол до Унгария и Словакия чрез Адриатическия тръбопровод (JANAF), предава хърватската информационна агенция Hina.

Това е съобил министър-председателят на Хърватия Андрей Пленкович. той е заявил, че е изпратил писмо до унгарския и словашкия премиер, както и до председателя на Европейската комисия, в което е изразил готовността на Хърватия и петролната компания JANAF да транспортират петрол до Унгария и Словакия.

Според него операторът на Адриатическия петролопровод JANAF е готов да преговаря с унгарския енергиен концерн MOL по въпросите на логистиката и осигуряването на енергийна сигурност в променените условия.

Както е отбеляза Пленкович, писмото е изпратено в сряда, 31 юли, "в контекста на решението на Украйна да спре транзита през своя територия на петрол на руската компания "Лукойл".

Хърватският премиер е подчертал готовността на страната да осигури доставките на нефтопреработвателните предприятия на Унгария и Словакия в размер на над 14 милиона тона суровини.

Предполага се, че доставките ще се извършват с помощта на петролопровод, който свързва терминала на пристанище Омишал на хърватския остров Крък в Адриатическо море с територията на Унгария.