Количеството на уловената риба през 2021 г. от турските рибари е намаляло в цялата страна, като замърсяването на водата и прекомерният улов са намалили рибните запаси в Черно море, пише турското издание Hurryiet.

Наблягайки особено на прекомерния улов, Ахмет Шахин от Факултета по морски науки в Сюрмене към Техническия университет Карадениз предупреди: "Количеството на уловената риба в Черно море е намаляло видимо“.

По официални данни количеството на уловената риба в страната през 2021 г. е намаляло с 23 процента в сравнение с миналата година.

Шахин посочи, че намаляването на количеството риба не е проблем само на Турция. Около 550 милиона по целия свят изкарват прехраната си с риболов.

"Въпреки това, около 80 процента от рибните запаси в света са изправени пред заплахата от прекомерен улов“, каза той.

Той призова властите да предприемат действия срещу замърсяването и прекомерния риболов, за да направят така, че Черно море да се върне към "старите си дни“.

Турция е една от шестте страни, водещи в риболовния сектор в Черно море и Средиземно море от 24-те страни членки на Генералната комисия по рибарство за Средиземно море (GFCM), според двугодишен доклад, публикуван на 14 декември 2020 г.

Докладът, наречен "Състояние на рибарството в Средиземно и Черно море“, подчертава, че Турция, заедно с Тунис, Италия, Гърция, Египет и Алжир, доминира в сектора.

В Черно море и Средиземно море оперират 87 600 риболовни кораба, а Турция е начело в списъка с 15 352 регистрирани риболовни кораба. Турските рибари покриват 17,5 процента от зоната на GFCM.

"Турция представлява 82,1% от общия флот в Черно море“, се добавя в доклада.

Превод и редакция: Иван Христов