Работата по проекта Канал "Истанбул“ ще се ускори през 2022 г., каза министърът на транспорта и инфраструктурата на Турция Адил Караисмаилоглу, цитиран от Hurriyet Daily News.

"Започнахме проекта през 2021 г. и една от основните точки в нашия дневен ред през следващата година ще бъде да ускорим работата по Канал "Истанбул““, каза Караисмаилоглу на 30 декември по време на посещение в северозападната провинция Болу.

"Проектът ще увеличи ролята на Турция в глобалната логистика и ще даде нов импулс на световната корабна индустрия,“ добави министърът.

Турските власти от много време твърдят, че изграждането на Канал Истанбул е "задължително“ като алтернативен морски път, тъй като капацитетът на протока Босфора няма да може да се справи с нарастващия трафик на кораби през следващите години.

Съгласно проекта Канал "Истанбул“ ще бъде изкуствен морски път между Черно и Мраморно море. 45-километровият канал, който ще бъде развит в западната европейска част на града, се предполага да има капацитет от 160 кораба на ден.

Превод и редакция: Юлиян Марков