Военната хунта, която завзе властта в Нигер с преврат миналия месец, обяви, че ще съди сваления президент Мохамед Базум за държавна измяна заради контактите му с чуждестранни държавни глави и международни организации, пише Reuters.

Лидерите на преврата затвориха Базум и разпуснаха избраното правителство, предизвиквайки осъждане от глобалните сили и съседните западноафрикански страни, които активираха резервни военни сили, които биха могли да се намесят, за да възстановят Базум.

Заложена е не само съдбата на Нигер - основен производител на уран и западен съюзник в борбата срещу ислямистки бунтове - но и влиянието на съперничещи глобални сили със стратегически интереси в региона.

Говорителят на хунтата полковник Амаду Абдраман съобщи в изявление, прочетено по държавната телевизия късно в неделя, че военните власти са "събрали необходимите доказателства за преследване на сваления президент... за държавна измяна и подкопаване на вътрешната и външната сигурност на Нигер".

Абдрамане също заяви, че е имало кампания за дезинформация срещу хунтата, за да се "дерайлира всяко договорено решение на кризата, за да се оправдае военна намеса... в името на ECOWAS".

Африканският съюз, Европейският съюз, Съединените щати и ООН заявиха, че са притеснени от условията, в които е държан Базум.

Основният регионален блок на Западна Африка ECOWAS се очаква в понеделник да настоява за повече разговори с хунтата, която сигнализира за потенциална готовност за намиране на дипломатическо решение на противопоставянето около преврата на 26 юли.

Парламентът на блока в събота съобщи, че иска да изпрати комисия, която да се срещне с хунтата в Ниамей, но предложеното време за тази мисия не е ясно.

Съветът за мир и сигурност на 55-членния Африкански съюз също се очаква да се събере в понеделник, за да обсъди ситуацията в Нигер, знак за нивото на загриженост относно възможните последици от седмия преврат в Западна и Централна Африка за три години.

Войски на САЩ, Франция, Германия и Италия са разположени в Нигер, в регион, където местните филиали на Ал Кайда и Ислямска държава са убили хиляди и са разселили милиони.

Западните сили се опасяват, че влиянието на Русия може да се увеличи, ако хунтата в Нигер последва Мали и Буркина Фасо, които изгониха войските на бившата колониална сила Франция след преврати в тези страни.