Бунтовниците, които поеха властта Нигер, денонсираха всички военни споразумения с Франция относно разполагането на военни части и статута на военния персонал, участващ в операциите срещу джихадистите, предава AFP.

"Изправен пред небрежното отношение и реакция на Франция по отношение на ситуацията [в Нигер], Националният съвет за спасение на родината реши да денонсира споразуменията за сътрудничество в областта на сигурността и отбраната с тази държава“, цитира агенцията думите на един от бунтовниците.

Освен това са прекратени пълномощията на четирима посланици на Нигер в чужбина.

"Националният съвет за спасение на родината обявява прекратяването на пълномощията на посланиците на Нигер във Франция, САЩ, Нигерия и Того“, обяви говорителят на Съвета полковник Амаду Абдраман по националната телевизия.

Властите във Франция, САЩ и Нигерия по-рано критикуваха действията на бунтовниците, призовавайки за освобождаването на новоизбрания президент Мохамед Базум.

Бунтовниците предупредиха, че на "агресия или опит за агресия“ от Икономическата общност на Западна Африка (ECOWAS) ще бъде отговорено "незабавно“.