През последните месеци военните, които се сблъскаха с въоръжена съпротива след завземането на властта при преврата през 2021 г., задържаха редица служители в областта на бизнеса и търговията, тъй като гражданският конфликт засегна икономиката на Мианмар, която и без това изпитва затруднения.

Йе Хтут е министър на информацията и говорител на президента по време на военното правителство на Тейн Сайн, което предаде властта на Аун Сан Су Чи след историческите избори през 2015 г. 

В изявление на информационния екип на хунтата се посочва, че 64-годишният мъж е бил задържан в събота вечерта във връзка с "разпространение на невярна информация в социалните медии".

Йе Хтут е бил арестуван снощи и му е повдигнато обвинение по член 505 (а)", е заявил за AFP източник от службите за сигурност при условие на анонимност и без да дава повече подробности.

Член 505 забранява всякакви действия, за които се смята, че подкопават армията. Законът предвижда максимален срок на лишаване от свобода от три години.

Арестът му се случва седмица след като канали в Telegram, подкрепящи хунтата го обвиниха, че е разкрил адреса на пенсиониран военен в социалните мрежи.

Държавата от Югоизточна Азия е в криза, откакто военните завзеха властта през февруари 2021 г., слагайки край на десетилетие на колебливи стъпки към демокрация чрез сваляне на администрацията, водена от Нобеловата лауреатка Аун Сан Су Чи.

Съпротивителни движения, някои въоръжени, се появиха в цялата страна, срещу които военните противодействаха със смъртоносна сила и ги нарекоха "терористи". Някои етнически военни сили също се обявиха срещу хунтата.