Няколко часа след като военните в Габон обявиха, че са свалили президента на Габон Али Бонго в сряда, 30 август, генерал Брис Олигуи Нгуема е заявил пред Le Monde, че Али Бонго е пенсиониран.

Подкрепян от стотици войници в столицата Либревил, ръководителят на Републиканската гвардия, генерал Брис Олигуи Нгуема, може да стане новият ръководител на страната. Le Monde разговаря ексклузивно с него.

На въпрос дало вижда себе си като новият президент на страната, генерал Брис Олигуи Нгуема отговаря:

"Все още не се обявявам за такъв и в момента не го обмислям. Това е дебат, който ще проведем с всички генерали. Целта ще бъде да постигнем консенсус. Всички ще предложат идеи и ще бъдат избрани най-добрите от тях, както и името на човека, който ще ръководи прехода".

Отдавна ли подготвяхте този преврат или обявяването на резултатите от изборите на 26 август, на които Али Бонго е обявен за победител, ви подтикна да действате?

"Знаете, че в Габон има недоволство, а освен това недоволство има и заболяване на държавния глава [Али Бонго получи инсулт през октомври 2018 г., който го отслаби]. Всички говорят за това, но никой не поема отговорност. Той няма право на трети мандат, Конституцията е пренебрегната, а самият метод на избиране не е добър. Затова армията реши да обърне страницата и да поеме своите отговорности".

Какво ще се случи с Али Бонго?

"Той е габонски държавен глава. Той е пенсионер и се ползва с всички свои права. Той е обикновен габонец, като всички останали", заявява генералът.

Можете ли да потвърдите, че той е под домашен арест в дома си в Либревил?

"Не мога да ви кажа нищо", е заявил Брис Олигуи Нгуема.