Габонската хунта обяви генерал Брис Олигуи Нгуема за преходен лидер, чрез  прессъобщение, прочетено по телевизията предаде France 24.

"Генерал Олигуи Нгуема Брис е единодушно назначен за председател на Комитета за преход и възстановяване на институциите, председател на прехода", е обявил офицер в присъствието на десетки висши офицери, според прессъобщението, прочетено по Gabon 24.

Президентът Али Бонго, във видеообръщение на английски език по-рано, призова своите "приятели" да "вдигнат шум" след опита за преврат.

Официалният език в Габон е френският. Но бившата френска колония се присъедини към Общността на нациите миналата година. През последните няколко години Бонго се опитва да се дистанцира от Франция и да привлече нови съюзници.

Натаниъл Пауъл, анализатор в Oxford Analytica, отбелязва, че: "С говоренето си на английски език той [Бонго] се обръща към международните си партньори в англоезичния свят, но също така и към други партньори на Габон, като Китай, който е най-големият инвеститор в Габон.

На 30 август група висши габонски военни обявиха, че са поели властта, минути след като изборният орган на страната обяви, че президентът Али Бонго е спечелил трети мандат.

Появявайки се по телевизионния канал Gabon 24, офицерите заявиха, че представляват всички сили за сигурност и отбрана в централноафриканската държава. Те обявиха, че резултатите от изборите са отменени, всички граници са затворени до второ нареждане и държавните институции са разпуснати.