Повечето проучвания на общественото мнение показват, че борбата между Виктор Орбан и обединената опозиция на съдбовните за бъдещето на Унгария парламентарни избори през пролетта ще бъде много оспорвана, пише електронното издание Hungary Today.

Въпреки това близките до премиера Виктор Орбан институти, съобщават за нарастваща и безспорна преднина за управляващия алианс. Шансовете както на крайнодесния "Ми Хазанк“ (Нашата родина), така и на сатиричната партия "Кучетата с две опашки“ (MKKP) да прескочат парламентарния праг са все още живи. Приблизително четири месеца преди изборите, ето преглед на последните констатации на социолозите.

Republikon и Publicus: опозиционният съюз води

В края на декември Republikon (воден от бившия либерален политик от SZDSZ Габор Хорн) установи, че опозиционният алианс е очевидно на върха. Предимството на шестпартийната коалиция възлиза на 3% сред имащото право на глас население (33% срещу 36%) и 5% сред редовно гласуващите (43% срещу 48%).

По същия начин ляво-ориентираният Publicus дава предимство на опозицията, с 36% срещу само 32% сред цялото население с право на глас. От мозъчния тръст обаче признават, че опозицията е загубила няколко процентни пункта след пика, измерен по време на и малко след първичните избори.

Други либерални институти: двата основни блока са наравно

Ляво-либералният "Завеч“ установи, че "Фидес“ и опозиционният алианс са наравно: и двете ще съберат 37% от общия електорат. Същото важи и за сравнението им, направено сред решилите избиратели: и двете основни партии имат 47%, докато "Ми Хазанк“ събира 3% и MKKP 2% в този аспект.

Либералната IDEA също ъустановява, че въпреки че опозицията е загубила инерцията си към края на годината, те все още имат причини да останат оптимисти. В рамките на общия електорат опозицията и управляващият алианс са наравно (38-38%), докато "Фидес“ води с 1% сред твърдите избиратели. "Ми Хазанк“ има 3% и в двата аспекта, докато MKKP събра съответно 2% и 3%.

Медиан: гласоподавателите на опозицията не са толкова уверени

В последното си допитване, либерално ориентираната Медиан, обикновено сред най-надеждните социологически агенции, установи, че управляващият алианс води с 5% в избираемото население, което означава, че те ще имат около 39%, докато опозицията ще остане само с 34%. . Това обаче не беше така сред твърдите избиратели, където опозицията води 45% на 44%.

В друга интересна характеристика на тяхното проучване Медиан установи, че едва един от всеки двама гласоподаватели на опозицията вярва в успеха на опозиционния алианс, една трета от тях очакват тези, които са на власт, да бъдат преизбрани. Освен това почти две трети от общото население с право на глас очакват Виктор Орбан да остане на власт.

Проправителствените агенции: "Фидес“ набира сили, Марки-Зай отстъпва

Ако общите избори се проведат тази неделя, управляващата партия "Фидес“ ще спечели 50% от гласовете, докато опозицията ще събере 43% - 6% спад от резултатите си през 2018 г., според ново проучване на Института Незопонт, което показва още, че управляващите партии са спечелили 3% сред всички активни избиратели, живеещи в Унгария от 2018 г. От 43%, които биха подкрепили опозиционния алианс, около 33% се считат за твърди избиратели.

Незопонт очаква избирателната активност да бъде близо 70%.

Другият основен социолог, свързан с Фидес, Сазадвег, от друга страна, се фокусира върху кандидата за министър-председател на опозиционния алианс. 36% от респондентите са имали положително мнение за Петер Марки-Зай, а 56% са изразили отрицателно мнение в последното проучване, което отразява значителна загуба на популярност за опозиционния политик през последните два месеца, посочва Сазадвег.

Превод и редакция: Иван Христов