Москва и Киев договориха създаването на хуманитарни коридори за евакуация на мирното население от зоните на сраженията. Това е основният резултат от вчерашния втори кръг на руско-украинските преговори. Страните се разбраха по време на евакуацията огънят в тези сектори временно да бъде спрян, обобщава "Известия" съгласието, постигнато на осмия ден от началото на руската агресия в Украйна.

"С тази цел в най-скоро време ще бъдат организирани специални канали за свръзка и взаимодействие и ще се формират съответните логистични процедури", цитира вестникът уточнение на Михайло Подоляк от делегацията на Киев, съветник на украинския президент.

"Тоест спиране на огъня е възможно, но не и в цяла Украйна", подчертава "Комсомолская правда". Според Подоляк "много (украински) градове са обкръжени. Там е драматична ситуацията с храните, с лекарствата, с възможността за евакуация", посочва "Труд".

Военните ведомства тепърва ще определят механизма за организирането на коридори, обяснява друг преговарящ - шефът на външнополитическата комисия в Държавната дума Леонид Слуцки, когото цитира "Росийская газета". "Ще са необходими парламентарни усилия, някои договорености ще трябва да бъдат затвърдени чрез процедура за ратификация", допълва той.

Беларуското външно министерство подпомага желаещите да напуснат зоната на конфликта в Украйна. Помощ от него са потърсили вече над 3000 украинци, а за 400 са били разработени оптимални и по възможност безопасни маршрути за евакуация, пише "Независимая газета", като се позовава на министерския секретар Анатолий Глаз.

Съдействие предоставят и страни, граничещи с Украйна. От 28 февруари обаче Киев е затворил всички КПП-та по границата с Беларус, което създава допълнителни проблеми за беларуските граждани в Украйна, включително водачите на тирове, заявил Глаз, цитиран по Интерфакс.

Същевременно Москва се мъчи да спечели доверието на хората в Украйна, организирайки снабдяване с храни и стоки от първа необходимост. Наред с военната руските войски започнаха и хуманитарна операция. Те обявиха, че подготвят над 10 500 тона хуманитарна помощ, достатъчни за близо един милион украински семейства, отбелязва "Независимая газета" в друг материал.

"Украинските националисти са превърнали мирните жители на страната в заложници и ги използват като жив щит". Заможните украинци обаче може да получат възможност да напуснат Украйна под охрана - на търговска основа, пише "Свободная преса".

Тази възможност предлага американската частна охранителна компания "Сайлънт профешънълс", линк към сайта на която помества изданието. Тя набира персонал за "тайни операции с цел евакуиране на отделни лица и семейства в селската местност и големите градове в Украйна".

Фирмата кани "висококвалифицирани кандидати", владеещи няколко езика, които познават украинските пътища, терена, манталитета на местните хора, знаят да си служат със съветски и натовски стрелкови оръжия; хора, които са в отлична физическа форма, имат боен опит в чужбина и паспорт на западна страна. Обещават им до 2000 долара дневно.

Въпросът е дали услугата ще се търси. Защото повечето олигарси, богати бизнесмени и депутати вече са напуснали Украйна, добавя "Свободная преса".

Кремъл има основания да смята, че украинската страна съзнателно протака преговорите. Това заяви пред журналисти Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент, пише "Комерсант" под заглавие "Коридорна дипломация".

Според Москва за протакането са виновни САЩ, продължава всекидневникът и цитира шефа на руското външно разузнаване Сергей Наришкин: "Вашингтон много се надява да затънем в тази операция (войната в Украйна, б. р.) и да изчезнем без следа, а те спокойно да се заловят с "прочистване" на Близкия изток, Евразия и Азиатско-Тихоокеанския регион. Това няма да стане".

Трудно е засега да се очаква сериозен напредък в преговорите, смята политологът Сергей Уткин. "Усещайки подкрепа от Запада и много други страни, украинците разчитат Русия да схване в каква яма се е озовала и да даде заден ход. Русия поставя изисквания, които едва ли могат да бъдат приети, щом украинските въоръжени сили запазват способност за съпротива, а повечето хора в Украйна явно отхвърлят руското присъствие", казва той пред "Комерсант".

Междувременно обстрелите на украински градове и боевете в страната продължават, напомня онлайн изданието "Медуза". Изброявайки подробности за сраженията и за последните действия на руския президент, сайтът стига до извода: "Владимир Путин изглежда не се кани да приключи войната".

Редакция и превод: БТА