България не е готова за реципрочност и да признае съществуването на "македонско малцинство“, докато същевременно иска включване на българите в Конституцията на Република Северна Македония. Това заяви в петък председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски, след като посети гроба на Гоце Делчев по повод 150-годишнината от рождението му, предава Press24.mk.

"Те споменаха това, което казаха в публичното пространство за промяна на Конституцията и включване на част от българския народ, незначителното българско малцинство в Конституцията, но не са готови за реципрочност за значителната част от македонския народ, живеещ в източната ни съседка“, заяви Мицкоски.

Той добави, че България също не е готова да премахне "унизителната бележка под линия“ за македонския език и да признае, че той е отделен и различен от българския, но и злоупотребява с членството в ЕС, за да изнудва Скопие да приеме обща история.

"Искат да се опитат да злоупотребят с позицията на член на ЕС, за да ни накарат да приемем, че от Средновековието от първата българска империя до 1945 г. имаме обща история и сме били един български народ. Никога няма да приемем това“, подчерта Мицкоски.

Превод и редакция: Иван Христов