Премиерът на Република Северна Македония Християн Мицкоски обяви от Берлин, че подготвя писмо, с което ще се обърне към институциите на ЕС и ще поиска "достойно решение без диктат“ за евроинтеграционния път на Македония, съобщава скопският телевизионен канал "Алфа“.

Лидерът на управляващата в югозападната ни съседка ВМРО-ДПМНЕ участва в 10-ата среща на лидерите на шестте държави от Западните Балкани със страните партньори от инициативата Берлински процес. От там той обяви преговори с европейските лидери, като подчерта, че това е достойно решение - в съответствие с националните интереси.

"Този процес изисква разбиране и от страна на Съюза, от който очакваме да покаже същата вяра в европейското бъдеще на нашия регион, както нашата вяра. Македония и нашите граждани дадоха твърде много и твърде дълго бяха заложници на двустранни проблеми и искания. Не търся съчувствие и оправдания. Искам уважение към моя народ!", заяви той.

Между другото Мицкоски казва, че е готов да разговаря с българския президент Румен Радев, за да се намери дългосрочно решение. По повод това изказване на Мицкоски Радев заяви, че България и Скопие няма какво да преговарят, а РСМ трябва да води диалог с ЕС и да изпълни условията за започване на преговорите.

"Ако говорим за диалог, той трябва да се води главно между Северна Македония и Европейската комисия и този диалог се основава на приетата Преговорна рамка за Северна Македония, която е единодушно приета от всички държави-членки на ЕС, а също така беше приета от правителството на Северна Македония. Така че там трябва да има диалог и то за условията, които Северна Македония трябва да изпълни, за да може да започне преговорите за членство в ЕС", заяви Радев.

От Берлин министърът на външните работи на РСМ Тимчо Муцунски повтори, че на срещите с европейските лидери те изтъкват същите позиции по отношение на България и нищо друго.

На срещата на лидерите на шестте страни от Западните Балкани германският канцлер Олаф Шолц заяви, че ЕС не е цялостен без страните от Западните Балкани. Канцлерът подчерта, че всички знаят доколко регионът на Западните Балкани все още е оформен от конфликтите от миналото и че е време те да бъдат преодолени и регионът да се фокусира върху бъдещето.

Във връзка със спора с България наскоро се изказа европейският посланик в Скопие Михалис Рокас. В интервю за МИА той повтори позицията на ЕС, че процесът на присъединяване се основава на единодушие. Мицкоски се срещна и с ръководителя на гръцката дипломация Йоргос Герапетритис на срещата на върха на Берлинския процес.