Хотел в живописната винена долина Мозел в Германия се срути през нощта, убивайки двама души, съобщи местната полиция в сряда, докато спасителите работиха спешно, за да извадят останалите двама гости, които бяха хванати в капан сред развалините, пише Reuters.

Тялото на една жена е извадено, но спешните служби все още не са успели да стигнат до тялото на втората жертва, разкри пред репортери ръководителят на спасителната операция Йорг Теуш.

Петима души са били спасени, нито един със сериозни наранявания. Операцията е била сложна, тъй като двуетажната сграда е била нестабилна, след като горният й етаж се срути късно във вторник.

Двамата души, все още останали в сградата, която е построена през XVII век и реновирана през 80-те години на миналия век, са със сериозни наранявания, но са във връзка със спасителите, според полицията.

Сред спасените е двегодишно дете, което не е пострадало, както и родителите на детето, с които спасителите са успели да установят контакт през нощта.

Все още не е ясна причината за инцидента. Разследванията ще започнат след приключване на спасителната операция, заяви държавният прокурор Петер Фрицен.

Около 250 полицаи, пожарникари и парамедици бяха изпратени на мястото в град Кроев, популярен ваканционен град, заобиколен от стръмните, покрити с лозя брегове на река Мозел.

Службите за спешна помощ са използвали кран и кучета, за да подпомогнат операцията.

Инцидентът става по време на натоварения летен сезон, когато историческите винарски таверни в региона често са пълни с туристи.

Хотелът, който частично се срути – идентифициран от свидетел на Ройтерс като Reichsschenke "Zum Ritter Goetz“ – е кръстен на средновековен рицар, за когото се твърди, че някога е пил в таверната му с дървена ламперия и е увековечен в пиеса на Волфганг фон Гьоте .

Разследващите смятат, че 14 души са били в хотела, когато горният етаж се е срутил, петима от които са се отървали без наранявания.