Хизбула може да има на свое разположение руски противокорабни ракети "Яхонт“ (или П-800 "Оникс“), които може да използва срещу американски военни кораби, пише Reuters.

Изданието отбелязва, че лидерът на Хизбула Сайед Хасан Насрала миналата седмица предупреди Вашингтон, че неговата групировка има "нещо срещу американските кораби“, разположени в региона, след като миналия месец избухна война между палестинската групировка ХАМАС и Израел.

Два осведомени ливански източника заявиха, че той има предвид значително подобрените противокорабни ракетни способности на Хизбула, включително произведените в Русия ракети "Яхонт“ с обсег от 300 км.

Медийни доклади и анализатори посочват от години, че Хизбула е придобила ракети "Оникс“ от Сирия.

Хизбула никога не е потвърдила, че притежава тези оръжия.

Един от източниците посочва, че противокорабните способности на Хизбула са нараснали значително от 2006 г., когато групата за първи път демонстрира, че може да удари кораб в морето, като порази израелски военен кораб в Средиземно море.

"Има "Яхонт“ и, разбира се, има и други неща освен него“, заяви източникът, без да уточнява подробности.

Събеседникът на агенцията добавя, че използването на тези оръжия от Хизбула срещу военни кораби би означавало, че конфликтът е ескалирал в голяма регионална война.

Трима настоящи и един бивш американски служители заявиха, че Хизбула е създала впечатляващ набор от оръжия, включително противокорабни ракети.