Ливанската "Хизбула" съобщи, че е изстреляла повече от 60 ракети по жизненоважна военна база в Северен Израел, заявявайки, че това е отговор на убийството на лидер на ХАМАС в бастиона на шиитската групировка в покрайнините на Бейрут, съобщи The Times of Israel.

"Като част от първоначалния отговор на престъплението и убийството на великия лидер шейх Салех ал Арури... ислямската съпротива (Хизбула) удари базата до селището Мерон с 62 различни вида ракети“, се посочва в изявление на "Хизбула".

Баражът, един от най-големите от началото на сблъсъците по северната граница, свързани с избухването на войната Израел-ХАМАС на 7 октомври, дойде ден след като ръководителят на "Хизбула" Хасан Насрала заплаши, че северните жители на Израел ще бъдат "първите, които ще платят цената, ако избухне пълномащабна война“ по фронта.

Нападението, приписвано на Израел срещу ХАМАС в предградие на Бейрут във вторник вечерта, уби шестима служители на съюзника на "Хизбула" ХАМАС, включително неговия втори командващ Салех ал Арури.

ХАМАС, "Хизбула" и ливанското правителство обвиниха Израел за смъртоносните атаки.

Израел не пое отговорност за атаката, първата близо до Бейрут от началото на войната между Израел и палестинските ХАМАС на 7 октомври.