Хизбула е ударила база за контрол на въздушното движение в Северен Израел, съобщиха израелските военни и предупредиха за "поредна война" с подкрепяната от Иран въоръжена група, пише Assiciated Press.

Увеличаването на военните действия през границата с Ливан, докато Израел се бие срещу бойците на ХАМАС в Газа, даде нова спешност на дипломатическите усилия на САЩ, докато държавният секретар Антъни Блинкен се готви да посети Израел по време на последната си близкоизточна обиколка.

"Това е конфликт, който лесно може да метастазира, причинявайки още повече несигурност и още повече страдание“, заяви Блинкен пред репортери след разговори в Катар, ключов посредник. Ескалацията на трансграничните боеве между Израел и Хизбула усложни усилията на САЩ за предотвратяване на регионален конфликт.

Израелската армия съобщи, че огънят на Хизбула е ударил чувствителната база за контрол на въздушното движение на планината Мерон в събота, но противовъздушната отбрана не е била засегната, тъй като са били налице резервни системи. В него се казва, че няма пострадали войници и всички щети ще бъдат поправени.

Независимо от това, това беше една от най-сериозните атаки на Хизбула в месеците на битки, които съпътстваха войната на Израел в Газа и принудиха десетки хиляди израелци да се евакуират от селищата близо до границата с Ливан.

Хизбула описа своя ракетен обстрел като "първоначален отговор“ на целенасоченото убийство на висш лидер на ХАМАС в крепост на Хизбула в Бейрут миналата седмица, за което се предполага, че е извършено от Израел.

Началник-щабът на израелската армия, подполковник Херци Халеви, заяви, че военният натиск върху Хизбула, съюзник на ХАМАС, нараства и или ще бъде ефективен, "или ще стигнем до нова война“. Военният говорител контраадмирал Даниел Хагари заяви, че фокусът на Израел върху елитните сили на Хизбула "Радван“ ги отблъсква от границата.

Израел най-вече се стреми да ограничи боевете в своя север. Военните възможности на Хизбула са много по-добри от тези на ХАМАС. Но израелските лидери казват, че търпението им се изчерпва и че ако напрежението не може да бъде разрешено чрез дипломация, те са готови да използват сила.

"Предлагам Хизбула да научи това, което Хамас вече научи през последните месеци: нито един терорист не е имунизиран“, заяви премиерът Бенямин Нетаняху пред своя кабинет. Ние сме решени да защитим нашите граждани и да върнем жителите на север безопасно по домовете им“.

Боевете с по-нисък интензитет по северната граница на Израел избухнаха, когато Хизбула започна да изстрелва ракети малко след като атаката на ХАМАСсрещу Южен Израел на 7 октомври предизвика войната в Газа, убивайки около 1200 души, предимно цивилни, и вземайки около 250 души за заложници. Хизбула обяви, че атаките й целят да облекчат натиска върху Газа.

В съвместен брифинг с Блинкен, правителството на Катар призна, че убийството на високопоставения лидер на Хамас в Ливан може да повлияе на сложните преговори за потенциално освобождаване на още заложници, държани от ХАМАС в Газа, но "ние продължаваме нашите дискусии със страните и се опитваме за постигане на споразумение възможно най-скоро“.

Десет души загинаха при насилие в окупирания Западен бряг в неделя, включително палестинец, убит от нападатели, докато шофирал кола с израелски номера, и младо момиче, застреляно, докато израелската полиция стреля по кола, която блъсна контролно-пропускателен пункт.

В Газа войната срещу въоръжената група навлезе в четвъртия си месец в неделя.

Израелските военни сигнализираха, че са приключили големите битки в северната част на Газа, заявявайки, че са завършили демонтирането на военната инфраструктура на Хамас там. Сега армията натиска своята офанзива на юг, където повечето от 2,3 милиона палестинци в Газа са притиснати в по-малки райони в хуманитарна катастрофа, докато са удряни от израелски въздушни удари.

Нетаняху настоява, че войната няма да приключи, докато не бъдат постигнати целите за елиминиране на ХАМАС, връщане на заложниците на Израел и гарантиране, че Газа няма да бъде повече заплаха за Израел.