Повече от 4000 души са евакуирани в Калифорния заради огромен и силен пожар, който продължи да се разраства опасно в петък (26 юли), след като избухна в сряда (25 юли) следобед, въпреки намесата на 1600 пожарникари, и предизвиква безпокойство сред властите, посочват от агенцията CalFire, предава AFP.

Откакто избухна в сряда следобед в северната част на щата, горският пожар се разпространи с главозамайваща скорост: до петък той опустоши над 720 кв км гора и 134 сгради, според агенция CalFire, съобщава AFP. Пожарът се разраства със скоростта на човешки ход в селски район, разположен на три часа път с кола североизточно от Сан Франциско.

Огромният стълб черен дим, който генерира, е толкова огромен, че някои експерти го сравняват с облаците, типични за ултра-жестоките бури в американския запад. Пламъците принудиха 4000 души да се евакуират от селата Кохасет и Форест Ранч, а 400 души да напуснат малкия град Чико. Този мощен горски пожар връща неприятни спомени: град Парадайз, където 85 души загинаха през 2018 г. в най-смъртоносния пожар в историята на Калифорния, сега властите и жителите са нащрек и се подготвят за всяка възможност.