Хиляди французи излязоха на протести в различни региони на страната. Те бяха призовани от левите партии в знак на протест срещу назначаването на Мишел Барние за министър-председател на Франция, съобщи радио France Bleu.

Тази събота в Шарант и Шарант-Маритим се провеждат няколко митинга след назначаването на Мишел Барние за министър-председател. Организирани по-специално от леви партии и синдикати, имат за цел да осъдят "силовия преврат" на Еманюел Макрон и дори "отричането на демокрацията", поради което свикаха митинги в цяла Франция. По данни на полицията сутринта пред сградата на съда в Сенс е имало 300 души. В Ла Рошел организаторите са преброили 2000 участници на площада пред гарата. В 15:30 часа местно време (16:30 часа българско време) демонстрацията в Париж тръгва от Бастилията. Шествието ще се насочи към "Площада на нацията", допълват от Le Parisien.

Партиите от левия блок "Нов народен фронт", който спечели най-много места на изборите, призоваха французите да излязат на улиците в цялата страна, след като президентът Еманюел Макрон отказа да назначи техния кандидат Люси Касте за министър-председател. Най-голямата партия в блока, "Непокорна Франция", предупреди за 138 протеста в различни градове.