Хиляди хора излязоха по улиците на големите градове на Словакия във вторник, за да продължат протестите си срещу плановете на правителството на Роберт Фицо да разпусне Специализаираната прокуратура, която разследва случаите на корупция на високо ниво, да намали наказанията за подобен вид престъплнения и да отслаби защитата на лицата, подаващи сигнали, съобщава Associated Press.

Организаторите на водените от опозицията протести съобщиха, че митинги са се състояли в градовете Кошице, Прешов, Попрад, Банска Бистрица, Жилина, Нитра, Търнава, Тренчин, Спишка Нова Вес, Липтовски Микулаш и Поважска Бистрица.

Протестите в Словакия започнаха да набират скорост на 7 декември, когато бе организиран първия такъв в столицата Братислава.

Според председателя на водещата опозиционна партия "Прогресивна Словакия“ Михал Шимечка планираните от правителството законодателни промени ще доведат до амнистия за мафията и корумпираните хора.

По-рано Шимечка увери, че опозицията е решена да продължи протестите, докато правителството не оттегли "промафиотския пакет“.

Опитите на премиера да реформира законодателство, което потенциално може да наруши нормите на Европейския съюз, бяха остро критикувани от Брюксел. Европейската комисия призова Словакия да не бърза с промените и я заплаши със съдебни действия за нарушаване на законодателството на Общността.

В страна с население от 5,4 милиона души хиляди хора вече са участвали в протести в няколко града. Най-много хора се събраха в Братислава - около 10-15 000, според данните на организаторите.

Социални активисти и организации също се мобилизират, по-специално "За достойна Словакия“, която организира протести през 2018 година след убийството разследващия журналист Ян Куциак. Именно те доведоха до оставката на Фицо като министър-председател.

По-рано Европейската комисия изпрати писмо до министъра на правосъдието на Словакия, в което предупреди правителството да не закрива Специализираната прокуратура.