Хиляди европейци ще изпълнят улиците на Брюксел, за да протестират срещу новите мерки за икономии в страните от ЕС, съобщава Associated Press.

Финансовите министри на блока преговарят за реформа на правилата на ЕС от месеци. Така нареченият "Пакт за стабилност и растеж“ ще ограничи способността на страните, които искат да харчат пари, за да преодолеят кризата, и ще ги принуди да започнат да спестяват сериозно. Сложните отношения между Берлин и Париж все още не позволяват приемането на този пакт.

Европейската конфедерация на профсъюзите твърди, че ако новите правила действително влязат в сила, "14-те страни членки ще бъдат принудени да съкратят общо 45 милиарда евро от бюджетите си само през следващата година". Такива порязвания могат да бъдат фатални за тях.

Строгите икономии ще засегнат и обществото. "Това ще доведе до по-малко работни места, по-ниски заплати, съкращения на обществени услуги и ще остави повечето държави-членки на ЕС неспособни да направят инвестициите, необходими за постигане на социални и климатични цели“, казват от конфедерацията.

Както отбелязва изданието, този проблем е от полза само на крайнодесните партии в цяла Европа. Все повече и повече хора стават техни политически поддръжници и потенциални гласоподаватели през 2024 г.

Синдикатите възнамеряват да използват протеста в Брюксел, за да настояват за позицията си и да се опитат да предотвратят изключването на инвестиции за социални и климатични цели от лимита на разходите.