Стотици протестиращи влязоха в сблъсъци с полицията в руския регион Башкортостан в сряда в рядка проява на обществено възмущение, след като съд осъди местен националистически активист на лишаване от свобода, съобщиха медии и правозащитни групи, цитирани от Associated Press.

Размириците — една от най-големите докладвани демонстрации от началото на войната в Украйна през 2022 г. — избухнаха на фона на процеса тази седмица срещу Фаил Алсинов в град Баймак, на около 1400 километра югоизточно от Москва, в южните Уралски планини.

Няколко хиляди души се бяха събрали пред сградата на съда, за да подкрепят Алсинов, който беше осъден за подбуждане на омраза и осъден на четири години затвор, според ОВД-Инфо, руска правозащитна група, която проследява политически арести и предлага правна помощ.

Полицията използва сълзотворен газ и палки, за да разпръсне тълпата, която скандира "Фаил, с теб сме!“ заедно със "Свобода!" и "Позор!" Те поискаха свалянето на губернатора на Башкортостан и замеряха служители със снежни топки, съобщават ОВД-Инфо и местни медии. Десетки са задържани и ранени.

Алсинов беше лидер на група, която се застъпваше за запазването на башкирския език и култура и протестираше срещу операциите за добив на варовик и злато в региона. Групата, наречена Башкорт, беше обявена извън закона като екстремистка през 2020 г.

Той беше обвинен след реч миналата година на неразрешен митинг срещу добива на злато, съобщава Mediazona.

Съобщава се, че губернаторът на Башкортостан Радий Хабиров лично е подал жалба срещу Алсинов, твърдейки, че речта е клеветила други националности и е подклаждала антиправителствени действия.

Алсинов твърди, че е невинен, като каза пред RusNews след произнасянето на присъдата, че "винаги се е борил за справедливост, за моя народ, за моята република“.

Стотици - а вероятно и хиляди - поддръжници на Алсинов първоначално се събраха в понеделник пред сградата на съда, когато бяха изнесени заключителните аргументи по делото. Руското "Агентство“ съобщи в понеделник, че това е един от най-големите протести в Русия след нахлуването в Украйна, което доведе до по-рестриктивни закони и засилено потискане на несъгласието.

Демонстрантите се върнаха в сградата на съда в сряда за произнасяне на присъдата. Видео, публикувано от руски медии, показва тълпи, изправени срещу полиция за борба с безредиците в снежен селски пейзаж.

Главната руска правоприлагаща агенция, Следственият комитет, съобщи, че е образувала наказателно дело по обвинения в подстрекаване на масови безредици и нападение над полицаи.

Няколко страници в социалните медии, които съобщаваха за протестите или служеха като платформа за местната общност, бяха блокирани, пише Meduza.

Протестите идват само два месеца преди президентските избори, които се очаква да дадат на Владимир Путин петия му мандат на власт.

71-годишният Путин може да се кандидатира отново след 24 години на власт благодарение на конституционната реформа, организирана от него през 2020 г., която нулира ограниченията на президентския мандат. Тъй като опозицията е до голяма степен потисната и независимите медии са забранени или ограничени, преизбирането му е почти сигурно.

Путин се явява като независим кандидат, а не с партиен билет и трябва да събере най-малко 300 000 подписа в подкрепа на кандидатурата си. Предизборният му офис съобщи в сряда, че вече са събрани 2,5 милиона подписа.