Италианският железопътен оператор Hellenic Train ще се опита да предоговори споразумението с гръцката държава, тъй като компанията е изправена пред огромни загуби на приходи, произтичащи от септемврийските наводнения в Централна Гърция, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini, като се позовава на източници.

Според официални оценки ще са необходими най-малко две години, за да се възстанови обслужването на участъка Лианоклади-Лариса от националната железопътна мрежа, свързваща Атина със северния пристанищен град Солун, след като бе сериозно повреден при наводненията, причинени от бурята "Даниел“.

Междувременно маршрутът Атина-Солун представлява около 60% от годишния оборот на италианската компания на гръцкия пазар, като последните очаквани загуби идват в допълнение към ефектите от смъртоносната железопътна катастрофа в Темпе през февруари.

Въпреки че все още не е подадено официално искане за предоговаряне на условията на договора, подписан между дъщерното дружество на италианската държавна компания Ferrovie dello Stato Italiane и гръцката държава – която продаде своя оператор TrainOSE през 2017 г. – се смята, че това ще се случи със сигурност.

Ситуацията също така предизвиква сериозна загриженост сред повече от 1000 работници, наети от Hellenic Train, които се подготвят за възможността от съкращения или намаляване на работното време, следователно и на заплатите.