Хавиер Милей положи клетва и встъпи в длъжност като президент на Аржентина, предаде Reuters.

Аржентинският либертарианец-икономист Хавиер Милей положи клетва като президент на 10 декември в рязък завой за южноамериканската страна, която търси радикално решение за най-тежката икономическа криза от десетилетия и инфлацията, която бързо се насочва към 200% .

53-годишният Милей, бивш телевизионен водещ, който стана известен с ругатни, с тиради срещу съперници, Китай и папата, отне президентския пост от отиващия си перонист Алберто Фернандес в Конгреса.

"Днес започва нова ера в Аржентина – ера на мир, развитие, свобода и напредък. Никое правителство не е получило по-лошо наследство от това, което ние получихме", е отбелязал новият президент, критикувайки действията на предишния кабинет в сфера на икономиката и финансите.

Аржентина почти загуби международните си резерви и е принудена да прибегне до китайска помощ, за да изплати многомилиардните си дългове към МВФ.

Милей от своя страна обеща да премахне Централната банка, да проведе данъчни реформи и мащабна приватизация, да премахне значителна част от ограниченията върху външната търговия, значително да улесни вноса, да прехвърли валутата на страната в долари, а също и да "нулира" държавното участие в инфраструктурни проекти, поради липса на средства в бюджета.

В областта на външната политика той обяви намерението си да се съсредоточи върху сътрудничеството със САЩ и Израел, като прекрати връзките с основните търговски партньори на Аржентина - Китай и Бразилия, позовавайки се на факта, че "не иска да прави бизнес с комунисти и социалисти".