Кандидатът за президент на Демократическата партия Камала Харис е стеснила кръга на кандидатите си за вицепрезидент до двама кандидати - губернатора на Пенсилвания Джош Шапиро и губернатора на Минесота Тим Уолц, твърдят трима запознати източници на Reuters.

Очаква се Харис, вицепрезидентът на САЩ, да обяви избора си до вторник (6 август), преди първата си планирана публична изява с кандидата за вицепрезидент в университета Темпъл във Филаделфия.

Не е ясно дали е взето окончателно решение, посочват източниците на британската агенция. Митингът ще даде началото на петдневна обиколка в седем града в щатите, в които вероятно ще се решат изборите на 5 ноември.

Изборът на кандидат за вицепрезидент е едно от най-съществените решения в политическата кариера на Харис, която набързо подготвя кампания, за да се изправи срещу кандидата на републиканците Доналд Тръмп и американския сенатор Джей Ди Ванс, избран от него за вицепрезидент, за изборите на 5 ноември. Ванс също ще спре кампанията си в Южна Филаделфия във вторник.

51-годишният Шапиро е изгряваща звезда на партията със силен рейтинг в Пенсилвания, чиито 19 електорални гласа я превръщат в щат, който трябва да бъде спечелен както от Харис, така и от Тръмп.

Бивш главен прокурор на щата, Шапиро ще допринесе за историческото значение на листата, той ще бъде първият вицепрезидент евреин в страната, докато Харис се стреми да стане първата жена и първият американец от азиатски произход, избран за президент на САЩ.

Силната му подкрепа за Израел може да отчужди някои прогресивни избиратели, но може да се хареса и на умерените гласоподаватели и да обезсили усилията на републиканците да превърнат войната между Израел и Газа в проблем за демократите.

60-годишният Уолц е ветеран от Националната гвардия на САЩ и бивш учител, който през последните седмици се изяви като ефективен защитник на Харис. Той нападна Тръмп и Ванс като "странни" - обида, която кампанията на Харис прегърна.