Владимир Путин може да сложи край на войната в Украйна още утре", заявява Камала Харис и предупреждава, че "други лидери ще накарат Украйна да се предаде". Това коментира вицепрезидентът на САЩ Камала Харис на пресконференция след срещата си с украинския президент Володимир Зеленски в Белия дом, предава Sky News.

Вицепрезидентът на САЩ започва пресконференцията с обещание за подкрепа към Украйна в борбата ѝ срещу Русия и се зарича, че "тя ще продължи, ако бъде избрана през ноември".

Харис допълва, че САЩ трябва да се противопостави на "агресори" като руския президент Владимир Путин и предупреждава, че други "бъдещи агресори" ще наблюдават случващото се в Украйна и "трябва да им се покаже", че действията на Владимир Путин са неприемливи.

Харис добава, че Путин може да "прекрати войната още утре", ако изтегли войските си от Украйна.

Като се коментира Доналд Тръмп, без да го назовава пряко, вицепрезидентът на САЩ заявява, че "има хора, които биха поискали от Украйна да приеме неутралитет и да се "откаже от отношенията си с други държави в областта на сигурността".

"Това не са предложения за мир. Вместо това те са предложения за капитулация", добавя Харис.

Украинският президент Володимир Зеленски заявява, че трябва да се продължи натискът върху Русия, за да спре войната и да се осигури "наистина траен мир".

"Трябва спешно да засилим противовъздушната отбрана на Украйна, за да спасим хиляди животи и да сведем руския терор до нула", добавя той.

След което Зеленски благодари на американците за подкрепата им.

По-рано Володимир Зеленски и президентът на САЩ Джо Байдън се срещнаха в Овалния кабинет на Белия дом.

Според Укринформ двамата лидери са обсъдили обсъдят ситуацията в Украйна, по-нататъшната подкрепа за страната, както и точките от "Плана за победа".