Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис е разговаряла с бившите държавни глави на страната Барак Обама и Бил Клинтън, както и с бившия държавен секретар Хилъри Клинтън, разкрива "запознат източник“ на американския телевизионен канал CNN.

Разговорите са проведени в рамките на 10-часовия "маратон“, който Харис проведе в следобедните часове в неделя (местно време), за да се опита да събере подкрепа от лидерите на демократите, след като президентът Джо Байдън се оттегли от надпреварата за Белия дом.

За по-малко от ден Харис се е свързала с повече от 100 партийни лидери, законодатели, губернатори  и ръководители на организации за застъпничество и граждански права.

Бил Клинтън и съпругата му Хилари се присъединиха към президента Джо Байдън в подкрепата за издигането на Камала Харис за кандидат на демократите за висшия пост в Белия дом.

"За нас е чест да се присъединим към президента в подкрепата на вицепрезидента Харис и ще направим всичко възможно, за да я подкрепим“, уверяват двамата в съвместно изявление, цитирано от американските мед

В първото си изявление след събитията Барак Обама приветства решението на Байдън, но не декларира публична подкрепа за Харис. Лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър, лидерът на малцинството в Камарата на представителите Хаким Джефрис и бившият председател на органа Нанси Пелоси не изказаха одобрение за предложението на оттеглилия се от надпреварата за Белия дом Джо Байдън.