Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис направи първата си публична изява след решението на президента Джо Байдън да се оттегли от президентската надпревара. Тя похвали постиженията на Байдън през последните три години, но не спомена предстоящите избори в САЩ, съобщи CNN.

"Постиженията на Джо Байдън през последните три години са без аналог в съвременната история. За един мандат той вече е надминал наследството на повечето президенти, които са работили два мандата“, заяви тя на събитие за спортисти от NCAA.

Харис добави, че за първи път се е запознала с президента Байдън чрез сина му Бо, с когото е работила заедно.

"Тогава Бо често ми разказваше истории за баща си. Той ми разказваше за това какъв баща и какъв човек е Джо. Качествата, които Бо уважаваше у баща си, са същите, които виждам у нашия президент всеки ден. Неговата честност, почтеност, отдаденост на вярата и семейството му, голямото му сърце и любовта му, дълбоката му любов към нашата страна - и аз съм пряк свидетел на това, че всеки ден нашият президент Джо Байдън се бори за американския народ“, заяви тя.

По думите ѝ Байдън "искаше да бъде тук днес" и се възстановява "бързо" от Ковид-19.

CNN отбелязва, че по време на речта си Харис не е споменала предстоящите президентски избори.

Камала Харис е най-вероятният наследник на Байдън

Още на 3 юли Reuters съобщи, позовавайки се на свои източници, че след неуспешния телевизионен дебат с Доналд Тръмп 81-годишният Байдън може да бъде заменен от вицепрезидента на САЩ Камала Харис за изборите на 5 ноември.

На 18 юли са публикувани резултатите от социологическо проучване на Economist/YouGov, според което 79% от американските демократи биха подкрепили вицепрезидента Камала Харис като кандидат за президент на Демократическата партия, ако Байдън оттегли кандидатурата си.

На 20 юли Politico съобщи, позовавайки се на свои източници, че съюзниците на Харис са започнали да привличат донори от Демократическата партия, които да ѝ окажат финансова подкрепа, ако президентът Джо Байдън се оттегли от надпреварата.

В същия ден Reuters съобщава, че Харис ще председателства набирането на средства в Масачузетс на 20 юли, тъй като донорите на Демократическата партия поставят под въпрос способността на Джо Байдън да спечели президентските избори.

Агенцията, позовавайки се на трима служители на Демократическата партия за набиране на средства, пише, че донорите искат да изпратят сигнал, че са готови да се обединят около потенциалната й кандидатура.

На 21 юли The New York Times съобщи, позовавайки се на два анонимни източника, че екипът на кандидата за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп подготвя мащабна кампания срещу Харис, ако тя стане кандидат на Демократическата партия вместо Байдън.