Русия и Китай ще бъдат първите тестове за бъдещия германски външен министър Аналена Бербок, пише германският вестник Handelsblatt. Тя ще трябва да реагира на силовите игри на Москва и Пекин и в същото време внимателно да съпоставя европейските ценности с икономическите и политически интереси.

За Бербок сега нещата не са лесни, подчертава изданието. Когато назначеният външен министър трябва да заеме мястото си във външното министерство на Германия тази седмица, тя ще се изправи пред две от най-големите предизвикателства в световната политика: Русия и Китай сега се опитват да изградят своята геополитическа мощ с агресивни средства, пише авторът на статията.

"Ние отстояваме глобалната отговорност на Германия“, се казва в преамбюла на коалиционното споразумение. Сега Бербок трябва да докаже, че това не са просто фигуративни думи. Това не е лесна задача за нито един германски външен министър. Мнозина сега отново ще започнат да обръщат внимание на факта, че 40-годишната Бербок, без опит в правителствения апарат, заема една от най-трудните позиции в новия кабинет.

Това не трябва да е недостатък, отбелязва Handelsblatt. Йошка Фишер също се присъединява към Министерството на външните работи през 1998 г. "само" с опит като министър на околната среда в Хесен – и въпреки това става един от най-добрите външни министри на следвоенния период. Бербок обаче не може да разчита на политическа отсрочка: сегашните проблеми са твърде остри за това.

Както се съобщава в статията, Русия е разположила 175 000 войници на границата с Украйна, готови, както се опасяват американските военни, да нахлуят в съседната страна през пролетта на 2022 г. В същото време Пекин засилва своите заплашителни жестове към Тайван, поради което министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин вече говори за "генерална репетиция“ за военна намеса.

Бербок многократно е заявявала в интервюта, че иска да заеме по-твърда позиция към "авторитарните режими в Москва и Пекин“. По-лесно е обаче да се каже, отколкото да се направи, подчертава изданието. Дори една "ценностно ориентирана" външна политика не може да избегне претеглянето на икономическите и политическите интереси. Може да има добра печалба, ако новият външен министър, заедно с европейските си колеги и партньори, най-накрая успее да изработи обща стратегия спрямо големите сили, заключава Handelsblatt.

Превод и редакция: Иван Христов