Изглеждаше, че това е шансът, който чака Украйна. На 24 юни в Киев се създаде впечатление, че руското ръководство е "парализирано“, а вражеските войски са оставени сами на себе си, пише германското издание Handelsblatt в материал, представен без редакторска намеса от "Фокус".

Но онези, които разчитаха на мащабен пробив на украинската армия на фона на събитията в Русия, бяха силно разочаровани. Въоръжените сили на Украйна успяха да напреднат само с 37 квадратни километра. "Миналата седмица на фронта беше трудна“, призна Володимир Зеленски. "Но ние продължаваме напред."

Вече месец продължава украинската контраофанзива. Докато се опитват да завладеят територии, контролирани от Русия, украинските въоръжени сили срещат по-активна съпротива, отколкото са очаквали.

Обстановката в няколко сектора на фронта се усложнява. Според заместник-министъра на отбраната на Украйна Анна Маляр руската армия в района на Донецк е преминала в настъпление. "Водят се ожесточени битки“, написа тя в Telegram. "Ситуацията е доста сложна“.

С други думи, надеждите на западните страни, които доставяха на Украйна танкове и боеприпаси, за скорошно придвижване на Въоръжените сили на Украйна не се оправдаха.

Пред какви предизвикателства е изправена Украйна

Оказа се, че не е достатъчно да се доставят на украинците съвременни оръжейни системи и да се обучават по стандартите на НАТО. Руската армия беше добре подготвена за контранастъплението на ВСУ. Направените от сателити снимки показват, че тя значително е засилила позициите си.

Руските войски са разположени на много километри в няколко ешелона. "Контраофанзивата е трудна“, заяви адмирал Роб Бауер, председател на Военния комитет на НАТО, в понеделник. "Не си мислете, че това е лесно пътуване, никога няма да бъде така.“

Говорейки пред репортери в щаба на Северноатлантическия алианс в Брюксел, той припомни, че на съюзническите сили през Втората световна война са били необходими приблизително два месеца, за да пробият отбранителните линии на Вермахта в Нормандия. Затова според него "не трябва да се изненадваме“, че украинските войски се придвижват бавно досега.

Освен руската защита в дълбочина, украинската армия е изправена пред още две предизвикателства. Първото са огромните минни полета, създадени от противника. Второто е авиацията, която досега Русия пазеше, както бе забелязано от западни военни.

Повечето експерти от НАТО смятат, че Москва е щадила своите ВВС, за да бъдат в бойна готовност в случай на нападение от страна на Алианса на руска територия. Докато 90% от руските сухопътни сили са съсредоточени в Украйна, авиацията все още не е напълно разгърната.

Украйна няма да може да се конкурира с руската авиация

Предоставяйки на Украйна противовъздушни системи, западните държави предоставиха на ВСУ средства, с които те могат да защитят въздушното си пространство. Но те нямат бойни самолети и хеликоптери. А без тях украинците няма да могат да се мерят с Русия във въздуха. Виждаме последствията от това на бойното поле. Поради минните полета и ефективната руска защита, украинските войници могат да напредват много бавно.

Марк Милър, един от висшите генерали от армията на САЩ, отбеляза, че заради мините ВСУ ще могат да заемат от 500 до 2000 метра територия на ден. Както каза той в края на миналата седмица, контранастъплението ще продължи поне десет седмици и ще бъде "кърваво".

За неутрализиране или унищожаване на руските мини ВСУ ще имат нужда от специално оборудване. За тази цел Германия достави на Украйна машини за разминиране Keiler, но само четири единици от тази техника. Без това Украйна няма да може да продължи контранастъплението, което стана очевидно веднага след началото му. Няколко танка, включително поне един Leopard-2, бяха повредени от руски мини.

Освен това украинските военни се страхуват от руските хеликоптери. Те са способни да стрелят по колони и танкове, оставайки практически недостъпни за украинските системи за ПВО.

Според военни експерти тази заплаха може да бъде предотвратена чрез превъоръжаване на украинските ВВС чрез изпращане в Киев на съвременни бойни самолети западно производство.