Ескалацията на напрежението около Украйна засяга пряко Турция, пише турският вестник Habertürk.

Авторът на статията Четинер Четин припомня, че тази година Анкара командва Съвместната оперативна група за повишена готовност на НАТО - гръбнакът на силите за бързо реагиране на Алианса: това военно формирование беше създадено през 2014 г., за сдържане на Москва по време на кризата в Украйна .

В случай на открит конфликт то трябва да бъде първото, което ще се притече на помощ на Киев, смята Четин. При такова състояние на нещата Турция не само ще трябва да участва във военната операция, но и реално да я ръководи. Според автора на материала Анкара трябва да бъде "изключително внимателна във военните, политическите, икономическите и разузнавателните отношения“ по този въпрос.

"Но какво ще стане, ако граната срещу Русия попадне в ръцете ни, докато командваме VJTF (Съвместната оперативна група за висока готовност. -бел. ред.)? Няма ли да се окажем в още по-дълбока криза в отношенията с Москва, отколкото след свалянето на руския самолет през 2015 г. Как ще се управлява украинско-руската криза?" – пита риторично Четин.

Няма съмнение, че светът се е променил драстично през последните десет години. Това, което остана непроменено, е, че икономиката все още е най-важният фактор за измерване на силата на държавите. Икономическият успех сам по себе си позволява на Китай да се разширява. Русия изостава много в този процес, но компенсира икономическата сила с военна. Студената война се завръща. Тази война ще бъде дълга. След като Путин съсредоточи войските си на границата с Украйна, цяла Европа се чувства застрашена. От друга страна има реални опасения, че Китай ще нахлуе в Тайван. Тази възможност е сериозна заплаха за Япония и Южна Корея.

Слабостта на администрацията на Джо Байдън, особено след картината на изтеглянето на войските от Афганистан, разпалва апетитите на много сили по света. Тази слабост може да бъде използвана от Русия и Китай. И сега трябва да гледаме как украинската криза ще се задълбочава още повече.

Превод и редакция: Юлиян Марков