Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху е променил позицията си относно споразумението за прекратяване на огъня с "Хизбула в Ливан, пише Haaretz, като се позовава на дипломатически изтояници.

Нетаняху е оттеглил устните си ангажименти, поети пред американската администрация. Тази промяна идва в отговор на засилващия се политически натиск от страна на Израел, са посочили дипломатически източници пред израелската медия, участващи в американско-френското предложение за примирие.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху отхвърли предложението на САЩ и Франция за триседмично прекратяване на огъня с "Хизбула", като се зарече да продължи да се бие "с пълна сила".

"Новината за прекратяване на огъня - не е вярна", написа Нетаняху в социалните мрежи.

Белият дом обяви предложение за временно 21-дневно спиране на военните действия между Израел и "Хизбула".

Междувременно, командирът на израелските военновъздушни сили, генерал-майор Томер Бар, заявява, че предотвратяването на всички доставки на оръжие от Иран за "Хизбула" сега е основен приоритет пред Израел.

"Сега ние в Ливан ще предотвратим всяка възможност за трансфер на оръжия от Иран, предвид това, което сме отнели досега от "Хизбула", заявява Бар по време на среща с офицери във военновъздушната база "Тел Ноф".

"Това е мисия, която се превръща в първа в реда на приоритетите", допълва той.

От Израелските отбранителни сили съобщават, че Бар е участвал и във въздушните удари в Ливан днес със 133-та ескадрила.