Видео, споделено в социалните медии, показва как въоръжените сили на Украйна поразяват високостойностна руска цел с помощта на доставена от САЩ високомобилна артилерийска ракетна система (HIMARS), пише Newsweek.

"Украинският удар с HIMARS изпраща руска артилерийска система Хиацинт-С в подземния свят“, публикува в X проукраинският акаунт War is Translated, който споделя видео и доклади за конфликта.

37-секундният запис с дрон дава въздушен изглед на целта в поле, заобиколено от взривени дървета и дим, издигащ се в небето. Преди взрива могат да се видят войници да бягат от мястото, което в X геолокираха в Новокраснянка, в Луганска област на Украйна.

 

За първи път произведено през 1976 г., "Хиацинт-С“ може да поразява цели на по-големи разстояния и с по-висока скорострелност от по-широко произвежданото 152 мм самоходно оръдие 2С3 "Акация“.

То може да носи 30 152 мм снаряда с обсег до 32 км и може да изстрелва касетъчни, димни и ядрени снаряди. Използва се както от украинската, така и от руската армия.

От началото на войната Русия е загубила 41 от артилерийските системи, според уебсайта Oryx, който използва отворени източници, за да проследи загубите и от двете страни във войната.

Кадрите се появиха, когато САЩ са готови да изпратят на Украйна друга ракетна система, която Киев се надява да има значение на бойното поле.

Дъг Буш, помощник-секретар на американската армия за придобиване, логистика и технологии, каза, че армията е готова да изпрати някои от своите армейски тактически ракетни системи с голям обсег (ATACMS), въоръжени с касетъчни боеприпаси.

Той заяви пред Bloomberg, че американската армия "е готова за такова развитие от известно време“ и че "ние сме готови, когато и ако президентът реши да направи това“.

Въоръжените с касетъчни боеприпаси ATACMS имат обсег до 300 км и могат да носят до 950 касетъчни боеприпаси, което би увеличило способностите на Украйна в контранастъплението, което те предприемат от около 4 юни.

По време на посещението на украинския президент Володимир Зеленски във Вашингтон миналия месец президентът Джо Байдън обяви нов транш на военна подкрепа за Киев.