Дясноцентристката опозиция в Германия направи стъпка към установяване на по-твърда позиция по отношение на миграцията в понеделник с представянето на нова политическа програма, призоваваща за цялостно преразглеждане на правилата за убежище, пише европейската редакция на Politico.

"Искаме да си възвърнем контрола над миграцията“, обясни Марио Фойгт, ръководител на Християндемократическия съюз (ХДС) в германската провинция Тюрингия и един от партийните лидери, отговорни за съставянето на политическия документ, в Берлин в понеделник. "Ние сме космополитна и гостоприемна страна. Но гостоприемството не означава премахване на входната врата. Вместо това гостоприемството означава сами да решаваме кой и колко да влизат в домовете ни“.

В документ от 71 страници, озаглавен "Живей в свобода“, партийните лидери предложиха мерки за ограничаване на броя на търсещите убежище, влизащи в Германия и Европа. По-специално, документът призовава търсещите убежище, които влизат в Европа, да бъдат преместени в "безопасни трети страни“, за да бъдат обработени молбите им за убежище.

"Всеки, който кандидатства за убежище в Европа, трябва да бъде прехвърлен в сигурна трета страна и да премине процедура там“, гласи текстът на документа. След като бъде установена такава система, "коалиция на желаещите“ в рамките на ЕС ще "приема годишен контингент от хора, нуждаещи се от закрила от чужбина, и ще ги разпределя между членовете на коалицията“.

Концепцията на ХДС е близък до "плана за Руанда“ на консервативното правителство на Обединеното кралство, законопроект, насочен към изпращане на търсещи убежище, които влизат в Обединеното кралство, в източноафриканската държава за обработка и евентуално презаселване там. Планът на Обединеното кралство е затънал в правни предизвикателства.

Политическият документ, очертан от лидерите на ХДС в понеделник, е до голяма степен амбициозен. Всяко преразглеждане на европейските процедури за предоставяне на убежище ще изисква съгласие от други страни членки.

И все пак документът е още една индикация за това как партията се опитва да се дистанцира от по-щедрите политики за убежище на бившия си лидер Ангела Меркел, особено в момент, когато крайнодясната Алтернатива за Германия (АзГ) отбелязва рекордно високи резултати от 22 процента на национално ниво, на второ място след основния консервативен опозиционен блок, който включва ХДС.

Под федералното ръководство на Фридрих Мерц ХДС се измести надясно по въпросите на миграцията и социалните въпроси в очевиден опит да си върне избирателите, които са преминали към АзГ. Това бележи ясно отклонение от центристкия подход на Меркел.

Проектът на политическа програма днес също призовава за създаването на немска Leitkultur, или "водеща култура“ – свободна концепция, предназначена да дефинира основните ценности и вярвания на Германия. Както е определено в политическия документ, тази култура включва зачитане на правата на човека и "върховенството на закона“ на Германия, както и "осъзнаването на родината и принадлежността и признаването на правото на Израел да съществува“.

Само тези, които приемат тази водеща култура, трябва да могат да станат германски граждани, твърдят лидерите на ХДС.

Политическият документ описва подробно принципите, предназначени да ръководят конкретни политики в бъдеще. Последният път, когато подобен документ беше изготвен, беше през 2007 г., когато Меркел беше канцлер. Членовете на партията вероятно ще внесат поправки и ще гласуват проекта на партиен конгрес през май.