Палестинското радикално движение ХАМАС обяви замразяване на преговорите за прекратяване на огъня с Израел след убийството на заместник-ръководителя на движението Салех ал Арури в Ливан, съобщава агенция "Синхуа“.

"Информирахме братята в Катар и Египет за замразяването на преговорите“, отбеляза събеседникът на агенцията.

Според него това се отнася конкретно за преговорите за прекратяване на огъня в Ивицата Газа.

Катар и Египет бяха посредници в този диалог между Израел и Хамас.

На 2 януари вечерта заместник-лидерът на ХАМАС Салех ал Арури беше взривен в предградие на ливанската столица Бейрут. Експлозия е избухнала близо до офиса на палестинската група.

Салех ал-Арури е старши лидер на терористичната организация Хамас, призната от редица страни, и един от командирите-основатели на нейното военно крило (бригада Из ад-Дин ал-Касам).

Към 2023 г. той беше и заместник-ръководител на политическото бюро на Хамас и военен командир на движението на Западния бряг, въпреки че живееше в Ливан. Работил е като вербовчик и е участвал активно в събирането и прехвърлянето на средства от името на ХАМАС.

Ал-Арури е бил затварян няколко пъти в Израел. През 2010 г. той беше обменен като част от освобождаването на повече от хиляда палестинци за пленен ефрейтор от израелската армия Гилад Шалит.

Израелските отбранителни сили съобщиха на 1 януари, че по време на нощен въздушен удар в центъра на ивицата Газа е бил убит командир на рота от елитни сили на Хамас в град Дейр ел-Балах.

През декември ИОС убиха двама висши служители в разузнавателния отдел на ХАМАС. Един от тях е отговорен за терористичните атаки в Израел на 7 октомври.