В ХАМАС са готови за "пълен компромис“ по въпроса за размяната на затворници с Израел. Това заяви представител на ръководството на движението Гази Хамад в интервю за NBC News.

"Искаме тези хора да се върнат у дома. <...> Освен това искаме нашите затворници да се приберат сега. Така че мисля, че сега сме готови за пълен компромис, за споразумение за освобождаване на всички заложници, както военни и цивилни, и за освобождаването на всички затворници от центровете за задържане в Израел“, заяви той.

Както отбелязва телевизионният канал, Израел "едва ли ще се съгласи“ на подобна стъпка. Засягайки ситуацията около конфликта като цяло, Хамад заяви, че групата ще "продължи да се бори срещу окупацията“, защото "има законното право да го направи в съответствие с международното право“. Хамад също така нарече "прекратяването на агресията“ от Израел едно от основните условия за по-нататъшни преговори, включително по въпроса за размяната на затворници.

Позовавайки се на нападението срещу Израел от 7 октомври, говорителят на ХАМАС заяви, че екстремистите "не са възнамерявали" да убиват цивилни. "Според разпоредбите на нашата религия, исляма, е забранено да се нараняват цивилни или да се убиват. Какво се случи в първия ден: когато хората (бойците) навлязоха на територията, в свободното пространство, видяха хора, възникнаха някои трудности ", посочи Хамад.