Най-малко четирима от взетите за заложници цивилни са екзекутирани от ХАМАС близо до границата с Ивицата Газа, показват видеоклипове, получени и геолокирани от американския телевизионен канал CNN.

Кадри от кибуца Беери в Южен Израел показва въоръжени бойци с изгорени коли и булдозер на заден план. Към края на видеозаписа, пуснат в Telegram канал, свързан с ХАМАС, се виждат телата на четирима души на земята.

Друго видео, геолокирано по-рано от CNN, показва петима израелски цивилни, пленени от въоръжени екстремисти на почти същото място.

Анализ на видеозаписите от CNN установява съвпадение в дрехите и прическите на заснетите тела и лицата, ескортирани по-рано от тежко въоръжени екстремисти. Не е ясно какво се е случило с петия заложник.

Беери се намира само на няколко километра от източната граница на Ивицата Газа.

Заедно с други градове и селища в близост до Ивицата Газа като Офаким, Сдерот, Яд Мордехай, Кфар Аза, Ятед и Кисуфим, той бе сред първите населени места, които бяха атакувани от бойци на ХАМАС при стартирането на безпрецедентната и внимателно координирана акция на убийства и вземане на заложници в събота сутринта.

Беери бе "много тежко засегнат“, обяви говорителят на Израелските отбранителни сили подполковник Ричард Хехт по време на брифинг, даден повече от 48 часа, след като ХАМАС започна изненадващата атака.

Бойци на ХАМАС са взели за заложници повече от 100 израелци, включително високопоставени офицери от армията, заяви говорител на групировката в неделя. Смята се, че те са на територията на Ивицата Газа, но съдбата им засега остава неизвестна.

Друга палестинска въоръжена групировка – "Ислямски джихад“, на свой ред обяви, че държи най-малко 30 души в плен.

Израелските власти потвърдиха за "десетки“ заложници в Ивицата Газа, но не потвърдиха точния им брой. Смята се, че сред пленниците има и граждани на други страни.