Групировката ХАМАС публикува списък на лицата, които могат да напуснат Ивицата Газа през граничния пункт "Рафа“, свързващ анклава с Египет. В списъка има и българи.

"Публикуваме списъци на притежателите на паспорти на други държави, които ще могат да преминат през ГКПП Рафа на 1 ноември. Гражданите, посочени в документа, трябва да присъстват на ГКПП в 07:00, за да се улесни процеса на преход“, се казва в съобщение на граничната служба на анклава, публикувано на страницата й във Facebook. Няма информация дали пристигналите на пункта по-късно от определения срок ще бъдат допуснати да преминат границата. Списъците бяха публикувани през нощта, информацията за тях не беше дублирана в медийните ресурси на ХАМАС, предава ТАСС.

Публикуваните от ХАМАС списъци включват граждани на Австралия, Австрия, България, Индонезия, Йордания, Финландия, Чехия и Япония. Освен това на служителите на Международния комитет на Червения кръст и на неправителствените организации (НПО), работещи в анклава, ще бъде разрешено да напуснат Газа. ХАМАС не посочи за кои неправителствени организации става дума.

Общо в списъците има поне 430 души. Освен чужди граждани и служители на международни и неправителствени организации, те включват палестинци с двойно гражданство.