Палестинската групировка ХАМАС предложи в първия етап от евентуално примирие в Ивицата Газа да освободи пленени жени и деца от Израел в замяна на освобождаването на до 1 000 палестински затворници, предава Reuters, като се позовава на съответния документ.

Предложението, което ХАМАС представи на посредниците в непреките преговори с Израел, предполага, че на първия етап, като част от евентуално прекратяване на огъня в Ивицата Газа,  ще бъдат освободени жени, деца, възрастни хора и ранени заложници, отвлечени в атаката от 7 октомври миналата година. ХАМАС също е готов да освободи израелски новобранци. В замяна на това Израел ще трябва да освободи от 700 до 1 000 палестински затворници, държани в затворите на еврейската държава. Сред тях има 100 души, осъдени на доживотен затвор.

След приключването на първия етап ХАМАС предлага да се договори датата за въвеждане на постоянно прекратяване на огъня в Ивицата Газа и времето за изтегляне на израелските военни от палестинския анклав. Вторият етап включва и освобождаването на всички заложници.