Ръководителят на политическото крило на ХАМАС Исмаил Хания съобщи за напредък по въпроса за споразумението за примирие с Израел, като уточни, че съответният отговор на палестинската групировка е предаден на Катар и други посредници в преговорите. Това става ясно от съобщение в официалния канал на групировката в Telegram, цитиран от световните медии.

"Движението вече предаде отговор на нашите братя в Катар и международните посредници, че вече се приближаваме към сключването на споразумение за примирие“, уточни Хания. Други подробности от преговорите все още не са оповестени.

На 18 ноември американският вестник The Washington Post, позовавайки се на източници, съобщи, че Израел и ХАМАС, с посредничеството на САЩ, са постигнали предварително споразумение за прекратяване на конфликта за пет дни с цел освобождаване на жени и деца. Говорител на Белия дом обаче поясни, че такова споразумение все още не е сключено и е твърде рано да се говори за подписването му.

Според Израел ХАМАС може да държи между 240 и 250 души като заложници. Повечето от тях са израелски граждани, около 35 са чужденци.