Ръководителят на политическото крило на ХАМАС Исмаил Хания твърди, че Израел е нарушил условията на временното прекратяване на огъня в изявление, направено часове преди забавянето при освобождаването на втората група заложници. Тахер ал-Ноно, медиен съветник на ХАМАС е заявил пред Al Jazeera, че Израел не е спазил клаузите относно влизането на камиони с хуманитарна помощ в Газа, особено по отношение на разпределението на помощта в северната част, където боевете са най-интензивни.

Въпреки това Израел е допуснал 200 камиона в Ивицата, както се изисква от сделката, а израелското военно министерство, което има контакт с палестинците обяви по-рано, че 50 от тези камиони са достигнали северната част на Газа.

Ноно също така твърди, че Израел също не се е придържал към условията по отношение на освобождаването на палестинските затворници, които ХАМАС е настоявал да бъдат освободени в различен ред от този, който Израел е извършил.

Високопоставеният служител на ХАМАС твърди, че Израелските отбранителни сили (ИОС) са нарушили сделката, като са стреляли по жители на Газа, които са искали да се върнат в северната част, което е довело до смъртта на двама палестинци. Израел твърди, че клауза от сделката забранява на палестинците да се връщат в северната част, където ИОС все още действат.

"От своя страна ХАМАС надхвърля условията на сделката", твърди Ноно, посочвайки вчерашното освобождаване от терористичната група на 11 тайландски и един филипински граждани. Смята се, че освобождаването на тези заложници е било договорено в преки преговори между Тайланд и Иран и те не са част от сделката, която Израел е договорил с Катар.