Палестинските движения ХАМАС и "Ислямски джихад“ обвиниха Израел за пропадането на примирието след среща на преговорния екип в Катар, предава ТАСС, като се позовава на местни медии.

"Ръководството на ХАМАС и "Ислямски джихад“ държи лидерите на окупацията [на Израел] отговорни за провала на преговорите за прекратяване на огъня и отказа да признаят резултатите, постигнати в предишните етапи“, заявиха двете групировки в съвместно изявление, публикувано от ливанския телевизионен канал Al Mayadeen.

На 15 август в Доха започна нов кръг от консултации, насочени към постигане на прекратяване на огъня в Ивицата Газа и освобождаване на заложниците, държани от ХАМАС. В съвместно изявление на Египет, Катар и САЩ след преговорите се отбелязва, че те са протекли в положителна атмосфера. По време на консултациите САЩ, с подкрепата на Катар и Египет, представиха предложение за преговорна рамка. ХАМАС обаче заяви, че новата американска инициатива отчита само интересите на Израел.

Посредниците се договориха да проведат следващата среща в Кайро преди края на тази седмица. Пояснено бе, че техническите групи ще продължат да разработват механизми за изпълнение на основните точки от споразумението, включително тези, свързани с размяната на заложници, държани в Газа, срещу палестинци, държани в израелски затвори.