Израелската армия е нанесла значителни щети на въздушните и военноморските сили на ХАМАС в северната част на Газа и на практика ръководството на терористичната групировка в района "е извън контакт“. Това обяви говорителят на Израелските отбранителни сили контраадмирал Даниел Хагари, съобщава англоезичното издание The Times of Israel.

"Ние продължаваме да задълбочаваме атаката в град Газа и да разрушаваме тунели в близост до цивилни обекти. Ударихме силно въздушните и военноморските групи на ХАМАС, които планираха стратегически атаки“, поясни Хагари.

По думите му военните на еврейската държава  са заловили около 700 гранатомети, използвани от ХАМАС за атаки срещу войските в Ивицата Газа.

Хагари също така допълни, че около 50 000 жители на Газа са се евакуирали от северната част на Ивицата Газа в сряда на юг чрез хуманитарен коридор, който Израел отвори за няколко часа.

"Ръководството на Хамас е извън контакт. Днес видяхме 50 000 жители на Газа да се отправят на юг, те разбират, че ХАМАС е изгубил контрол“, обобщи говорителят на израелските сили.

По думите му към настоящия момент не може да се говори за прекратяване на огъня, а само за потенциални "хуманитарни паузи“, за да се позволи на цивилното население да се евакуира.

Хагари актуализира и броя на потвърдените заложници в Ивицата Газа до 239 души, с един по-малко. Броят обаче не е окончателен, тъй като военните разследват нова информация, включително идентифициране на тела на изчезнали хора.