Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш предупреди, че светът е "на ръба на пропастта" и трябва да се предприемат действия, преди още хора да бъдат наранени.

"Днес се навършват 78 години от влизането в сила на Хартата на ООН. В този критичен час призовавам всички да се отдръпнат от ръба на пропастта, преди насилието да отнеме повече животи и да се разпространи още повече", написа генералният секретар в социалната мрежа X (бившата Twitter).

24 октомври е обявен за международен празник от Общото събрание на ООН на 31 октомври 1947 г. и се отбелязва ежегодно от 1948 г. насам. Датата е избрана поради факта, че на този ден през 1945 г. влиза в сила Хартата на ООН. През 1971 г. Общото събрание препоръчва на страните членки на организацията да го празнуват на държавно ниво.

На този ден се организират срещи, тематични събития, дискусионни кръгли маси, изложби, има и обръщение на генералния секретар на ООН. През 2023 г. този ден съвпадна с открит дебат в Съвета за сигурност относно ситуацията в Близкия Изток.