На 11 юли генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е изпратил писмо до държавния глава на Руската федерация Владимир Путин с предложения за изпълнението на условията на Москва за удължаване на зърнената сделка. Съответното обяви говорителят на Гутериш Стефан Дюжарик, предава ТАСС.

"Като част от продължаващите усилия в тази насока, вчера генералният секретар изпрати писмо до руския президент Владимир Путин, в което се изложи предложение, насочено към подобряване на изпълнението на меморандума за разбирателство, за да се запази Черноморската инициатива“ за износ на зърно, поясни дипломатът.

Дюжарик отбеляза, че генералният секретар на ООН е готов за по-нататъшно взаимодействие с Русия по нейните предложения за зърнената сделка.

"Генералният секретар на ООН остава в контакт с всички заинтересовани страни по този въпрос и изразява готовността си да продължи да работи по предложението си с Руската федерация“, допълни говорителят.

Писмото на Гутериш до Путин засяга предложения за разплащане през "Росселхозбанк“, допълниха от ООН.

"Целта (на писмото) е да се премахнат пречките пред финансовите транзакции чрез "Росселхозбанк“, за което Руската федерация многократно настояваше, както и едновременно с това да се позволи продължаване на износа на украинско зърно през Черно море“, поясни Дюжарик.

По думите му руската страна е получила писмото от генералния секретар и го проучва.

"Знаем, че са го получили и го разглеждат. В него генералният секретар на ООН изразява готовност за по-нататъшни контакти“, добави Дюжарик.

Той обясни, че ООН "предполага, че понеделник, 17 юли, ще бъде последният ден, след който [зърненият] коридор ще спре да работи“, ако сделката не бъде удължена.