Жителите на Ню Делхи трудно могат да дишат в града, след като гъст облак от токсичен дим погълна индийската столица и околните райони. Градът се превърна в най-замърсената столица в света, предава CNA.

Местното ековедомство обяви, че планира да посее облаци и да създаде дъжд за първи път, за да помогне за почистването на въздуха. Утре служители ще представят предложението пред Върховния съд. В зависимост от метеорологичните условия дъждът може да започне от края на ноември. Градът вече спря строителството и забрани използването на някои превозни средства, за да намали замърсяването. Училищата също са затворени поради опасения, че децата с респираторни заболявания ще бъдат изложени на риск.

" Не само е опасно и страшно. Мисля, че правим несправедливост към нашите деца, които ще бъдат тук в бъдеще, защото те няма да имат здравословна среда тук, няма да имат хубавото детство, което трябва да имат“, заяви местен жител в ефира на телевизионния канал.

Качеството на въздуха в Ню Делхи се влошава всяка година в навечерието на зимата, когато студеният въздух улавя замърсители, отделяни от изгарянето на стърнища. Очаква се проблемът да се влоши след хиндуисткия фестивал Дивали в неделя, където хората често пускат фойерверки въпреки забраната в цялата страна.