Гърция ще получи изтребители от пето поколение F-35 от САЩ в съответствие с предварително постигнати споразумения. това е съобщил източници от гръцкото правителство след разговори между премиера Кириакос Мицотакис и държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, съобщава AMNA.

Срещата се е състояла в дома на Мицотакис в Ханя на остров Крит, където Блинкен е пристигнал от Истанбул след среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган и турския външен министър Хакан Фидан.

В дневния ред на разговорите са били събитията в Близкия изток, войната в Украйна и стратегическото сътрудничество между Гърция и САЩ, което включва закупуването на изтребители F-35.

"Гърция, като последователен и надежден партньор и съюзник, ще получи договореното", е заявил източник на AMNA. 

В края на юни 2022 г. Гърция изпрати официално писмо до САЩ с искане за закупуване на ескадрила изтребители пето поколение F-35. Гръцкият Kattimerini обяви по-рано, че окончателното решение ще зависи от финансовите възможности на Атина.

"Изглежда, че Атина вече се движи към по-малък брой самолети в първата фаза на покупката, т.е. 12 вместо 20“, пише вестникът. Премиерът Мицотакис изрази надежда, че Гърция ще получи първите си F-35 през 2028 г. 

Турция е изключена от програмата за доставка на самолети F-35 заради закупуването на руски системи за противовъздушна отбрана С-400,