Гръцката програма за F-35 е в ход, като подписването на договора между Lockheed Martin и правителството на САЩ за започване на производството се очаква да стане в най-скоро време, заяви пред Kathimerini Джей Макдоналд, вицепрезидент на Lockheed Martin за бизнес развитие на F-35.

"С подписването на Писмото за оферта и приемане (LOA) от гръцкото правителство през юли започнаха преговорите за междуправителственото споразумение. Следващите стъпки включват подписването на договор между правителството на САЩ и Lockheed Martin за производството и доставката на гръцките F-35“, посочи Макдоналд.

По думите му първите самолети ще бъдат доставени на гръцките военновъздушни сили след четири години. "Ние изпълняваме графика за доставка на първоначалната партида от 20 F-35 през 2028 г.“

Първите изтребители за Гърция ще бъдат произведени в Съединените щати, докато останалите могат да бъдат сглобени в съоръженията на компанията в Италия, една от трите фабрики в света, способни да произвеждат F-35.

"Въпреки че няма официален план относно това къде ще се произвеждат самолетите или крайните производствени графици, очакваме първите осем F-35 за Гърция да бъдат произведени в САЩ. Очаква се самолетът да бъде доставен в Гърция през 2030 г.“, подчерта Макдоналд.

Според източници на Kathimerini, строителството на първия гръцки F-35 се очаква да започне след около две години. Гърция първоначално се стреми да придобие ескадрила от 20 бойни самолета, с опция за закупуване на допълнителни 20 F-35 след 2030 г.