В Гърция, която е туристическа страна, влиза в сила закон, който позволява шестдневна работна седмица. Противниците на това решение вече започнаха протести, пише The Guardian.

Отбелязва се, че страната, която се оказа в епицентъра на най-тежката финансова криза на континента, въведе 48-часова работна седмица. Мярката, която синдикатите нарекоха "варварска", влезе в сила на 1 юли.

Гръцкото правителство обяснява, че подобна инициатива се е наложила поради двойната заплаха от намаляване на населението и липса на квалифицирани работници. Приблизително 500 000 предимно млади, образовани гърци са емигрирали от страната след почти десетилетната дългова криза, която избухна в края на 2009 г.

Шестдневната схема, по думите на чиновниците, ще се прилага само за частни фирми, предоставящи 24-часови услуги. При удължена работна седмица работниците в определени отрасли и производствени предприятия ще имат възможност да работят допълнително два часа на ден или допълнителна осемчасова смяна, което ще бъде възнаградено с доплащане в размер на 40% от дневното възнаграждение.

В същото време реакцията в страната беше остра. В Гърция, където има малка традиция за проверки на работното място, критиците казват, че реформата е смъртоносен удар върху петдневната работна седмица. По този начин се позволява на работодателите да диктуват дали се изисква шести работен ден.

Противниците, които вече излязоха на протест по улиците, казват, че реформата подкопава правната защита и отменя отдавна установените права на работниците: "Няма никакъв смисъл. Когато почти всички други цивилизовани страни преминават към четиридневна работна седмица, Гърция решава да тръгне по обратния път", казва Акис Сотиропулос, член на изпълнителния комитет на профсъюза на държавните служители "Адеди“.

Отбелязва се, че изпитанията на програми за четиридневна работна седмица многократно показват повишени нива на производителност, като изследователите приписват това на подобрени нива на концентрация. Белгия прие законодателство през 2022 г., което дава на работниците законното право да разпределят работната си седмица на четири дни вместо на пет, а пилотни схеми бяха въведени в страни, включително Обединеното кралство, Германия, Япония, Южна Африка и Канада.