Нова военна база на САЩ може да се появи на един от гръцките острови Лемнос или Скирос като част от разширяването на военното сътрудничество с Гърция, пише вестник Proto Thema.

Както пише изданието, в съответствие със съответната поправка, която беше въведена в законопроекта за бюджета на отбраната на САЩ (NDAA) и вече беше приета от Камарата на представителите на САЩ, министърът на отбраната на САЩ и държавният секретар са поканени да представят съвместно доклад пред съответните комисии на Конгреса относно отношенията по сигурността между САЩ и Гърция с акцент върху проучването на по-нататъшното разширяване на военното присъствие на САЩ в Гърция с акцент върху островите. Въпреки че се предвижда вариант за разполагане на до 20 допълнителни американски бази на гръцка територия, интересът на САЩ и Гърция изглежда е насочен към островите Лемнос и Скирос, отбелязва вестникът.

Става дума за два острова, чиято позиция дава възможност на американците да прикрият и същевременно да "обединят" с междинни военни центрове двете големи бази, които поддържат в Гърция - военноморската база Суда Бей на остров Крит и огромната по размер и важност военна база и транзитната база, която създадоха в Александруполис.

В контекста на новите планове на САЩ се очаква разширяването на американското военно присъствие на първия етап да бъде насочено към Лемнос и Скирос, продължава вестникът. Това изглежда иска и гръцката страна по свои собствени причини. Що се отнася до Лемнос, разполагането на американски войски там се очаква да засили системата за сигурност на базата в Александруполис, тъй като островът ще придобие ролята на преден аванпост, който ще защитава фланга, а от друга страна ще осигури възможност за контролиране на Дарданелите чрез наблюдение на движението на корабите на руския Черноморски флот и същевременно оказване на допълнителен натиск върху "палавото дете“ на НАТО – Турция, пише изданието.

От друга страна, американското военно присъствие на Лемнос би сложило край на постоянните оплаквания и натиск върху Гърция от страна на Анкара, която настоява за демилитаризацията на този остров на почти всички международни форуми, смята Proto Thema.

Скирос, от друга страна, поради критично важната си позиция в центъра на Егейско море, привлича интереса на американците, тъй като може да бъде допълнителна бариера за сигурност за базата Суда Бей, тъй като цялата област от Дарданелите до Суецкия канал може да се контролира оттам. От друга страна, за гръцката страна, американското военно присъствие би защитило допълнително разположените там важни гръцки военни съоръжения от всяка турска заплаха и в същото време би служило като ограничение за неконтролираните действия на турските ВВС в Беломорския регион, допълва изданието.

Плановете на САЩ

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ прие поправка към законопроекта за бюджета на отбраната (NDAA), която призовава да се разгледа възможността за създаване на американски военни бази на гръцките острови, съобщи гръцкият вестник "Параполитика“. news pic 2
©
Поправката призовава министъра на отбраната и държавния секретар да проучат съвместно съществуващите възможности за разширяване на военното присъствие на САЩ в Гърция, като се обърне специално внимание на островите, отбелязва вестникът. Сенатът вече гласува собствения си законопроект и двата законодателни органа сега преговарят за формиране на окончателен текст, който ще бъде изпратен на президента Джо Байдън.

Гърция и Съединените щати измениха през октомври 2019 г. Споразумението за взаимно сътрудничество в отбраната (MDCA), което беше сключено през 1990 г. Документът се отнася до разширяването на военноморската база на САЩ в залива Суда на остров Крит, използването на база на военновъздушните сили близо до град Лариса, база на армейската авиация в Стефановикио (област Магнисия) и пристанището на Александруполис в североизточната част на Гърция. Той също така предвижда възможност за използване на всеки друг военен обект на територията на Гърция с нейно съгласие. На 14 октомври 2021 г. Съединените щати и Гърция подписаха във Вашингтон втори протокол за изменение на споразумението за отбрана, което добавя още четири американски военни бази. Това са военният лагер Янули в Александруполис, военноморската база на Крит, полигонът в Литохоро (област Пиерия) и лагерът Георгула (близо до авиобазата в Лариса). През последните месеци през пристанището на Александруполис беше прехвърлена американска военна техника с цел по-нататъшно транспортиране по железопътен и автомобилен транспорт към България и Румъния, както и към Украйна.