Правителството на Гърция преговаря с администрацията във Вашингтон за съвместно производство на проектирани от САЩ фрегати от клас Constellation. Съответното обяви министърът на отбраната на южната ни съседка Никос Дендиас, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

"Обсъждаме със САЩ съвместния дизайн и съвместното производство на новото поколение фрегати Constellation“, заяви Дендиас след среща с колегата си от Кипър Василис Палмас в Атина.

Той добави, че на 16 януари ВМС на Гърция са получили писмо от ръководството на американския флот, в което е изразено одобрение към интереса на Атина за съвместното производство на седем нови фрегати в гръцките корабостроителници.

Ако бъде постигнато споразумение, Гърция може да участва в тази програма от самото начало, в тяхното проектиране, въз основа на нуждите на гръцкия флот, подчерта Дендиас.

Той спомена и за изтребителите F-35, които гръцките ВВС ще придобият, отбелязвайки, че е твърде рано да се обсъжда колко ще струват те.

В петък администрацията на САЩ официално информира Конгреса за намерението си да одобри сделката на стойност 8,6 милиарда долара за продажба на 20 стелт изтребителя F-35 на Lockheed Martin на Гърция.